Admir frumoasele acoperişuri de paie, cum am văzut în copilărie şi în România.
În apropiere este o colonie de veveriţe prietenoase, care trăiesc în vizuini, unde pot locui până la 30 de exemplare. Este un amimal comun în cele mai aride arii din Namibia. Coada stufoasă o poate folosi ca umbrelă de soare. Rinichii săi sunt printre cei mai eficienţi din lumea animală în ceea ce priveşte conservarea apei, putând trăi un an fără să bea. De multe ori locuiesc împreună cu manguste, care vânează şerpii, pe când veveriţele sunt maestre la săpatul vizuinilor.
După masa vin să ne ia nişte maşini "safari" să vizităm o fermă particulară, specializată în readaptarea gheparzilor.
Gheparzii din nordul ţării se obişnuiesc uşor să ucidă vitele crescute de tribul Herero. Oamenii păgubiţi încearcă să vâneze acest răpitor. Fiind o specie apărată de lege, statul pe de o parte plăteşte despăgubiri, iar pe de altă parte încearcă să transfere gheparzii prinşi în nord, în zonele de savană, unde nu sunt crescători de vite.
Gheparzii aduşi din nord urmează un process de readaptare cam de două luni în această fermă, după care sunt eliberaţi în natură.
Readaptarea este mult mai dificilă decât de exemplu la leoparzi.
În Namibia sunt ferme particulare enorme ce pot ajunge la suprafeţe de zeci de mii de hectare. În marea majoritate a fermelor nu există culturi agricole, ci într-o zonă împrejmuită trăiesc animale sălbatice, valorificate prin vânzarea cărnii de vânat. O altă sursă de venit este industria turistică.
În afară de gheparzii primiţi pentru readaptare, în ferma mai trăiesc 5 exemplare, care au fost aduşi ca pui şi nefiind obişnuiţi cu viaţa în natură, au devenit locatarii permanenţi ai fermei. Tânărul care se ocupă de gheparzi ne conduce la ei, localizându-i după undele radio emise de emiţătorul din colarul animalelor. Sunt doi masculi şi o femelă, care se hârjonesc, femela fiind la rut.
Tânărul se apropie de ei cu un băţ şi alungă masculii, care se comportă ca nişte pisici mari.
Plecăm satisfăcuţi, că am reuşit să fotografiem de aproape această specie greu de văzut în natură. Ne reîntoarcem autobuzul nostru şi continuăm călătoria.
Picnicul |
Pe drum ne oprim tot mereu, să fotografiem din autobuz animalele care se ivesc în apropiere.
Springbok, o antilopa-gazelă de dimensiune medie, deşi are numeroşi duşmani, este foarte comună. Poate fugi cu o viteză de 88
km/ora şi să execute salturi de 4 m.Springbok |
Gemsbok
(Oryx), este o antilopă mare, masculul putând ajunge până la greutatea de 240 kg. In afară de carne sunt vânate şi pentru coarnele lungi ca
trofee de vânătoare.
Gemsbok |
Kudu |
Cele mai importante mijloace de apărare al lor sunt convieţuirea în turme, unde cei mai puternici îi pot apăra pe cei mai slabi şi fuga, putând atinge viteza de 80 km/ora. In timpul migraţiei traversează râuri, unde o parte se îneacă sau cad pradă crocodililor. Deşi se pare că numărul lor este stabil, un alt pericol pentru ei îl constituie construcţia de şosele şi garduri.
Antilopa Gnu |
Nara |
Restul excursiei:
- I - Sumar istoric-geografic, oraşele Windhoek şi Rehoboth, păsări ţesătoare şi... cine-or fi basterii?
- II.A - Zebre Hartmann prin munţii Naukluft, lumânarea şi ceaiul boşimanului şi... triburile de boşimani (bushmen)
- II.B - Sanctuarul gheparzilor, antilope Gemsbok, Springbok, Kudu, Gnu şi... cercurile spiritelor
- III: Deșertul Namib cu Parcul Naukluft, Sossusvlei, mlaștina moartă (Deadvlei) și cheile Sesriem pe râul Tsauchab
Publicat pe Xcursii prin Țara Sfântă
Mulțumesc, a fost si pentru mine o călătorie minunată!
RăspundețiȘtergere