31 decembrie 2016


Israel 2016 - din zborul păsării

De la Mediterană la Deșertul Negevului, de la Marea Moartă la Haifa și de la antichități romane la zgârie nori, acesta este Israelul anului 2016 (video)...

Vă urăm un AN NOU FERICIT!





17 decembrie 2016


Scurtă incursiune în istoria moșavului din Karkur (și o mică surpriză)

Trecând prin Karkur, un mic sat adormit din comuna Pardes Hana-Karkur cunoscută în trecut pentru agricultură (Pardes însemnând livadă), ochii mi-au cazut întîmplător pe sigla de pe această clădire :)


Nu m-am oprit să aflu povestea din spatele firmei, dar clădirea a fost ridicată după 2012, în 2015 găsindu-se acolo brutăria "Agami" (informație adunată de pe google maps). Se pare că afacerea a avut și o pagină de FB - acum inaccesibilă, ceea ce ridică semne de întrebare asupra situației sale.

Cât despre Karkur, am observat o dezvoltare neașteptată de-a lungul timpului, în ultimele decenii clădindu-se chiar și mici cartiere de blocuri pe lângă casele moderne. Se mai poate observa totuși din când în când câte un tractor trecând grăbit pe străzi, probabil un ultim agricultor din generațiile trecute...

Karkur de odinioară

10 familii au întemeiat aici în 1925 un moșav, acesta fiind o cooperativă sau așezământ de întovărășire agricolă specific Israelului, asemănător cu kibuțul, principala diferență fiind posesia de bunuri particulare și păstrarea structurii individuale a familiei.

Fiecare familie (sau două) au primit câte 1 hectar în noul așezământ (vezi schița atașată) și 9 ha. în împrejurimi pentru agricultură, loturile fiind alocate prin tragere la sorți. Pe fiecare lot s-a ridicat câte un grajd (la intervale de 20 de zile), apoi treptat s-au construit și casele, unele familii locuind între timp în grajdurile terminate.




Ultima casă, cea a lui Badaș, a fost finisată în 1928, aceasta fiind deja mai mare și dotată cu apă caldă și toaletă în casă, domnișoarele din vecini venind să se spele aici în zilele de vineri.

9 decembrie 2016


Eilat- reciful de corali din Marea Roșie


Reciful de corali din Eilat este printre cele mai nordice din lume. Eilat, port la Marea Roșie, este în schimb cel mai sudic oraș din Israel, aflat la granița cu Egipt și Iordania.

Iernile în Eilat sunt plăcute, temperatura medie a zilei ajungând la 20 de grade iar temperatura apei la 23. Fiind în zonă deșertică, aproape niciodată nu plouă, soarele arzând iarna 9 ore pe zi.


În această mică rezervație naturală se poate practica snorkeling și scufundări (scuba diving) chiar lângă reciful de 1,2 km lungime.


1 decembrie 2016


În sfârșit plouă!


Vara aceasta a fost cea mai lungă perioadă secetoasă din istoria modernă a Israelului. *
Numai 5% din precipitațiile medii pentru oct- nov s-au acumulat de la începutul sezonului ploios, ultima ploaie semnificativă fiind acum mai mult de 8 luni, în aprilie!


Agricultorii care se bazează pe ploi începând din octombrie, au fost forțați să irige cu apa puțină și scumpă, unii fiind chiar nevoiți să-și abandoneze culturile. **

Deci se pare că toată țara sărbătorește venirea ploii (video):



În 2014 am avut un alt an foarte secetos...


27 noiembrie 2016


A început sezonul citricelor...



Scurtă plimbare prin grădină (video):



9 octombrie 2016


Despre Roș Ha'Șana sau Anul Nou evreiesc

Roș Ha'Șana (în traducere directă Capul Anului) sau Anul Nou evreiesc 5777, a fost sărbătorit recent (2-4 octombrie), acesta fiind legat de mai multe tradiții și semnificații. În antichitate, anul începea toamna, urmând ciclul agricol al câmpurilor: insămantare-creștere- recoltare.


În mid tradițional, Roș Ha'Șana reprezintă aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. Deci iată-ne intrați in Anno Mundi 5777 (latină A.M.= anul lumii) adică anul 5777 de la "Crearea Lumii".


Deoarece calendarul evreiesc este un calendar lunisolar (ca și cel chinezesc), care se bazează atât pe un ciclu lunar cât și pe unul solar (care definește anii), Anul Nou se sărbătorește în fiecare an pe o dată diferită din septembrie sau octombrie a calendarului gregorian, acesta din urmă fiind bazat doar pe ciclul solar. Spre deosebire de acestea, calendarul musulman este pur lunar, sărbătorile musulmane decalându-se astfel în fiecare an și putându-se astfel sărbători în orice lună a anului sau orice anotimp.


Acestei sărbători i se mai spune în Tora și Yom Hatrua (Ziua Sunării sau a Trâmbițelor), în zilele noastre fiind asociată cu cornul Șofarului. Obiceiurile de Roș Ha'Șana includ sunarea din șofar și o cină familială la care se mănancă alimente simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru că anul care începe să fie un an bun și dulce; rodia, exprimând aspirația spre un nou an în care meritele omului să fie numeroase precum boabele fructului de rodie. În mod nelipsit la această cină se mănanca o parte din capul unui animal sacrificat, de obicei pește, menită să simbolizeze „capul anului”. Se mai aduce la masă și o pâine rotundă (hală), simbolul timpului circular.




Alte alimente simbolice prezente pe masa cinei conform tradiției: curmale, morcovi, dovleac, fasole (verde), praz, sfecla. La cina celei de-a două seri sunt prezente fructe cât mai multe și mai diverse, fructe noi, din care nu s-a mai gustat recent.


Roș Ha'Șana este și Ziua Judecății în care, potrivit religiei iudaice, Dumnezeu se asează pe tron, în fața sa adunându-se întreaga omenire (nu doar poporul evreu). Fiecare persoană este cercetată pentru a se hotări în care din cele 3 cărți este înscrisă (cartea celor drepți, a celor păcătoși sau a celor de mijloc). Cei drepți sunt trecuți în cartea vieții veșnice, păcătoșii sunt șterși din această carte, iar cei dintre cele două extreme se pot pocăi pentru a fi iertați.



Decizia va fi pecetluită însă numai 10 zile mai târziu, în ziua de Yom Kipur. În aceste 10 zile care reprezintă culminarea penitenței (Yamim Noraim - Zilele Groaznice) care a început cu o lună înaintea Anului nou, fiecare evreu credincios își examinează conștiința pentru anul care a trecut și-și identifică toate greșelile sau nelegiuirile săvarsite față de porunci. Aceasta include examenul purtării față de aproape, față de părinti, frați de sânge, rude, prieteni, propriul popor și față de străini. Odată descoperită greșeala și recunoscută în adâncul inimii, omul are datoria de a cere iertare și semenului său față de care a greșit. Cel căruia i se cere iertare i se recomandă să ofere propria iertare; facultatea de a refuza această iertare fiind foarte rar acceptată. Yom Kippur, trebuie într-adevăr trăit cu inimă și cu suflet de penitent.


Urări și gânduri de bine deci pentru Anul Nou 5777!
Șana Tova u'Metuka sau Un An Nou bun și dulce!

La final, un clip must-see despre Roș Ha'Șana, înregistrat de un grup de tineri religioși:

 


*Nota: Vizitati blogul (link-ul imediat mai jos) pt video-uri (NU merg prin mail).



19 iunie 2016


Namibia VII: Muntele Ars, Twyfelfontein (fântâna îndoielnică), Damara Living Museum, Pădurea Pietrificată şi orăşelul Khorixas


Dimineaţa călătorim cu autobuzul la Muntele Ars, format din şisturi create prin depunerea materialului organic din nişte lacuri, amestecat cu nisip după secarea lor şi copt la peste 1000 grade celsius, de către lava bazaltică ridicată după fragmentarea supercontinentului Gondwana în urmă cu 125 milioane ani.


Şisturile au o culoare negricioasă, fierul şi manganul oxidat conferind nuanţe de crem, marou, purpuriu, vizibile mai ales în zori şi în amurg.

7 aprilie 2016


Suntem pe Facebook!


Acum câteva zile am trecut de 100 de like-uri pe FB și am sărbătorit cu 2 video-uri :)

Postat pe FB: Xcursii prin Țara Sfântă la 7 aprilie 2016


4 aprilie 2016


Ruinele așezării antice Hurvat Midras cu peștera porumbar, lângă renumitele peșteri Beit Guvrin (galerie foto)


Azi vizităm o pesteră porumbar (columbarium) din așezarea antică Hurvat Midras. Unele peșteri au fost folosite de evrei în ultimul război iudeo-roman pe urma căruia majoritatea populației a fost omorâtă sau exilată.
În martie, înflorirea este în toi și verdeața exuberantă, un peisaj caracteristic primăverii israeliene de după anotimpul ploios. Deci la drum!

Mă alătur unui grup de copii membri ai Organizației de Apărare a Naturii și vizităm Hurvat Midras, ruinele unei așezări populate incă din epoca fierului și una din peșterile porumbar (columbarium) caracteristice zonei. Aici, la poalele dealurilor Iudeei, sunt sute de peșteri calcaroase, cele din parcul Bet Guvrin fiind incluse recent (2014) în patrimoniu mondial Unesco.

Unele peșteri au fost folosite de răsculații evrei sub conducerea lui Bar Kohba în ultimul război iudeo-roman (132-135 e.n.). Deși romanii au suferit pierderi grele, au concentrat zeci de mii de soldați din 12 legioane reușind până la urmă să înfrângă revolta într-o baie de sânge în care, după Cassius, 600,000 de evrei au fost anihilați în luptă, mulți alții pierind de foame și boli.  50 de orașe fortificate și 985 de sate au fost rase de pe fața pământului.

Învingător, împăratul Hadrian a depopulat Iudeea de rămășițele populației evreiești exilând-o în robie, a convertit Ierusalimul într-un oraș păgân interzis iudeilor schimbându-i numele în Aelia Capitolina și a șters chiar și numele regiunii de pe hartă transformând-o în Syria Palestina.

Această înfrângere a avut o influența covărșitoare nu numai asupra istoriei poporului evreu dar a modificat și filozofia religiei iudaice.  Astfel conceptul de Mesia a fost abstractizat și spiritualizat iar conducerea religioasă a devenit mult mai conservatoare și prudentă (engro).
Acesta a fost și unul din evenimentele cheie care au diferențiat creștinismul ca pe o religie distinctă de iudaism.

Astăzi însă ne concentram pe înflorirea care este în toi și pe verdeața exuberantă, un peisaj caracteristic primăverii israeliene după anotimpul ploios. Deci las pozele să vorbească... La drum!

24 februarie 2016


Namibia VI: Coasta Scheletelor, Cape Cross, coloniile focilor, picturile boşimanilor din Brandberg şi... delicioasele omizi Mopane :)


După Coasta Scheletelor admirăm cea mai mare colonie de foci din Namibia apoi trecem pe la Capul Crucii (Cape Cross), unde portughezii au debarcat în anul 1484. Continuăm prin deșertul Damaraland, pe lângă piscul cel mai înalt din Namibia (2606 m) din munții Brandberg îndreptându-ne spre parcul picturilor de pe stâncile văii Tsisab, un loc spiritual de importantă pentru triburile boșiman. După ce vedem vestita "White Lady" vom decoperi și arborii cu larvele de Mopane consumate de populația locală.

Pornim din Swakopmund de-a-lungul coastei, spre nord. Ne oprim la epava unui vas, unul din circa 1.000 de vase, care au naufragiat pe coasta de nord a Namibiei. Combinaţia ceţii cu curenţii marini puternici şi vânt reprezenta mai ales în trecut un mare risc pentru navigatori. De aici vine denumirea de Coasta Scheletelor, mai ales că este plină şi de oasele balenelor şi focilor vânate intensiv în trecut.


"Monument" din oase de balena

Ne oprim la Capul Crucii (Cape Cross), unde au debarcat portughezii în anul 1484.


21 februarie 2016


Namibia V: Walvis Bay, croazieră în Atlantic, fabrica de sare, Singing Stones

De dimineaţă călătorim la Walvis Bay, portul principal al Namibiei. În jurul orei 9 ne îmbarcăm pe un catamaran pentru o croazieră de 4 ore în apele reci ale oceanului, bogate în peşte, păsări şi mamifere marine.