17 februarie 2014


Apa, dătătoare de viaţă...

Iarna aceasta s-a declanşat o secetă care a doborât toate recordurile din analele meteo. Dar grădină este o splendoare ca în fiecare primăvară, florile, zarzavaturile şi iarba fiind irigate la tot 2-3 zile :) Apa este elixirul vieţii...

Anul trecut (2013) nu a plouat din martie până la mijlocul lui decembrie, aşa că am semănat târziu. De atunci a mai fost o ploicică (7 mm) în urmă cu trei zile. Aşa o secetă nu s-a mai pomenit de când există înregistrare meteorologică în ţară.

Israelul a rezolvat însă foarte recent problema apei potabile, o parte variabilă dar în continuă creştere (40-80%) fiind acum furnizată de cele 5 uzine de desalinizarea apei de mare construite în ultimii 8 ani. Israelul este leader mondial şi în domeniul reutilizării apei, epurând aproape toată apa menajeră, iar 75% din aceasta este apoi folosită în agricultură printr-un sistem separat de conducte.

 De asemena sunt folosite metode avansate de captare şi acumulare a surplusului de apă din anotimpul ploios inclusiv injectarea apei în acvifer, precum şi tehnici care sunt recent considerate mai puţin eficiente, ca semănarea artificială a norilor pentru creşterea precipitaţiilor. Referinţe engleză: 12, 3;  română: 4, 5

Aşadar, practic toată iarna am udat cu apă "scumpă" de robinet.

În poze, grădina şi: diferite flori, un copac de mango, turnip, spanac, salată, roşii, ridichi, pătrunjel, ceapă, mărar, o intreagă pădure de lobodă, portocali îmbobociţi, lămâi şi iar flori.





Mango:

Turnip:

Spanac:

Salată + roşii:

Roşii:

Ridichi + morcovi:

Pătrunjel:

Ceapă:

Mărar:

Loboda roşie:

Portocal:

Lămâi: