31 decembrie 2016


Israel 2016 - din zborul păsării

De la Mediterană la Deșertul Negevului, de la Marea Moartă la Haifa și de la antichități romane la zgârie nori, acesta este Israelul anului 2016 (video)...

Vă urăm un AN NOU FERICIT!





17 decembrie 2016


Scurtă incursiune în istoria moșavului din Karkur (și o mică surpriză)

Trecând prin Karkur, un mic sat adormit din comuna Pardes Hana-Karkur cunoscută în trecut pentru agricultură (Pardes însemnând livadă), ochii mi-au cazut întîmplător pe sigla de pe această clădire :)


Nu m-am oprit să aflu povestea din spatele firmei, dar clădirea a fost ridicată după 2012, în 2015 găsindu-se acolo brutăria "Agami" (informație adunată de pe google maps). Se pare că afacerea a avut și o pagină de FB - acum inaccesibilă, ceea ce ridică semne de întrebare asupra situației sale.

Cât despre Karkur, am observat o dezvoltare neașteptată de-a lungul timpului, în ultimele decenii clădindu-se chiar și mici cartiere de blocuri pe lângă casele moderne. Se mai poate observa totuși din când în când câte un tractor trecând grăbit pe străzi, probabil un ultim agricultor din generațiile trecute...

Karkur de odinioară

10 familii au întemeiat aici în 1925 un moșav, acesta fiind o cooperativă sau așezământ de întovărășire agricolă specific Israelului, asemănător cu kibuțul, principala diferență fiind posesia de bunuri particulare și păstrarea structurii individuale a familiei.

Fiecare familie (sau două) au primit câte 1 hectar în noul așezământ (vezi schița atașată) și 9 ha. în împrejurimi pentru agricultură, loturile fiind alocate prin tragere la sorți. Pe fiecare lot s-a ridicat câte un grajd (la intervale de 20 de zile), apoi treptat s-au construit și casele, unele familii locuind între timp în grajdurile terminate.




Ultima casă, cea a lui Badaș, a fost finisată în 1928, aceasta fiind deja mai mare și dotată cu apă caldă și toaletă în casă, domnișoarele din vecini venind să se spele aici în zilele de vineri.

9 decembrie 2016


Eilat- reciful de corali din Marea Roșie


Reciful de corali din Eilat este printre cele mai nordice din lume. Eilat, port la Marea Roșie, este în schimb cel mai sudic oraș din Israel, aflat la granița cu Egipt și Iordania.

Iernile în Eilat sunt plăcute, temperatura medie a zilei ajungând la 20 de grade iar temperatura apei la 23. Fiind în zonă deșertică, aproape niciodată nu plouă, soarele arzând iarna 9 ore pe zi.


În această mică rezervație naturală se poate practica snorkeling și scufundări (scuba diving) chiar lângă reciful de 1,2 km lungime.


1 decembrie 2016


În sfârșit plouă!


Vara aceasta a fost cea mai lungă perioadă secetoasă din istoria modernă a Israelului. *
Numai 5% din precipitațiile medii pentru oct- nov s-au acumulat de la începutul sezonului ploios, ultima ploaie semnificativă fiind acum mai mult de 8 luni, în aprilie!


Agricultorii care se bazează pe ploi începând din octombrie, au fost forțați să irige cu apa puțină și scumpă, unii fiind chiar nevoiți să-și abandoneze culturile. **

Deci se pare că toată țara sărbătorește venirea ploii (video):



În 2014 am avut un alt an foarte secetos...