Numele de Rocamadour vine de la sfântul Amadour (Amator), episcop între anii 388-418, care a construit două biserici, a creştinat păgânii rămaşi în eparhia lui, a adus în ţară relicvele sfântului Cyricus martirizat în anul 304 în Tarsus şi conform legendei ar fi sculptat din lemn Madona Neagră din localitate.
Construcţiile se întind pe trei nivele: jos este oraşul, deasupra clădiri monarhale şi biserici de pelerinaj, iar pe culme se află castelul construit în evul mediu ca să apere sanctuarele. Pe o vreme neguroasă urcăm treptele până la nivelul sanctuarelor, unde fotografiez o parte din clădiri.
Există mai multe legende legate de Rocamadour. În groapa cu monede s-ar fi găsit corpul perfect conservat al sfântului Amadour.
Sabia înfiptă în stânca platoului St Michel ar fi Durendal, sabia cavalerului Roland a lui Charlemagne, cu care ar fi ţinut piept la o sută de mii de musulmani. Coborând din nou treptele pozez acoperişurile clădirilor din oraş.
În scurta noastră vizită şi cu vremea ceţoasă, nu am reuşit să fac fotografii cum aş fi dorit.
Alăturez un link si o prezentare cu poze mai de calitate:
Călătorim spre nord-est şi ne oprim într-un mic sat. Fotografiez casele, grădinile, biserica, un mic castel, roşii cultivate în ghiveci, găini, oi.
Ajungem la vestita peşteră Gouffre de Padirac, considerată cea mai mare curiozitate geologică a Franţei.
După ce se coboară 75 de m într-o dolină (cu liftul sau pe trepte), se pătrunde într-un sistem de peşteri, iar la adâncimea de 103 m se ajunge la un râu subteran.
Râul a fost explorat pe o lungime de 2400m în anul 1889 de către Edouard Alfred Martel.
Vizita noastră în peşteră a fost într-adevăr impresionantă. După ce străbatem 500 m cu barca, tavanul peşterii ridicându-se treptat la înălţimi ameţitoare, acostăm la marginea Lacului Ploii, unde stă suspendată o stalactită uriaşă de 60 m înălţime.
Pornim apoi pe jos spre sala Grand Dome, a cărei cupolă se ridică la 94 m înălţime. Aici se pot admira o multitudine de stalactite, stalagmite, cascade de calcit. În această mirifică şi imensă catedrală creată de acţiunea sisifică a picăturilor de apă de-a-lungul a milioane de ani, m-am simţit mic şi efemer.
Fotografierea nefiind permisă, anexez un link cu câteva poze.
Sfârşitul părţii a VI-a
Restul excursiei:
- Provence (Baux, Saint-Rémy)
- Avignon, Arles
- Vaucluse (Apt, Bonnieux, Roussillon, Fontaine)
- Prin munţi - Carpentras, cheile râurilor Ardèche şi Tarn, Sainte-Enimie, Casa Vulturilor, Chaos de Montpellier-le-Vieux
- Figeac, peşterile Pech Merle şi Lascaux, Saint-Cirq-Lapopie, râurile Lot şi Dordogne
- Rocamadour şi peştera Gouffre de Padirac
- Autoir, Carennac
- Carcassonne, Nîmes
- Parcul naţional Camargue, Cassis
- Oraşul surpriză - Marseille
Publicat pe Xcursii prin Țara Sfântă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.