7 octombrie 2013


Sudul Franţei [VIII]: Carcassonne, Nîmes


Pornim într-o lungă călătorie (harta) spre oraşul Carcassonne din departamentul Aude, la 80 km de Toulouse. Vizităm oraşul fortificat, în afara zidurilor întinzându-se Oraşul de Jos, mai mare. 

Construit de către vizigoţi pe nişte fortificaţii romane, pe drumul ce lega Marea Mediterană de Oceanul Atlantic, guvernul francez a hotărât demolarea lor în urma degradării lor avansate. În urma protestelor populaţiei, fortificaţiile au fost complet restaurate în 1853 de architectul Eugène Viollet-le-Duc, azi oraşul făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi fiind un important obiectiv turistic. 

Oraşul este luat în 725 de către saraceni, care stăpânesc un timp sudul Franţei de astăzi. Carcassonne a devenit faimos în timpul cruciadei papale Albigensiene din 1209, când oraşul stăpânit de către catarii ocitani s-a predat trupelor papale. Catarii erau o sectă care credea că există doi dumnezei: cel bun (Dumnezeu) şi cel rău (Satan). 

În continuare Carcassonne va fi în stăpânirea regilor francezi care extind fortificaţiile, considerate inexpugnabile. Oraşul este înconjurat de două ziduri concentrice cu metereze, fortificaţii şi 53 de turnuri. Unul din turnuri era sediul inchiziţiei catolice din secolul 13, astăzi adăpostind muzeul torturii. Castelul din interiorul oraşului are sanţ de apărare şi pod mobil. Intrăm în interiorul oraşului prin La Porte Narbonesse pe o străduţă şi fiind ora prânzului luăm masa la un restaurant. 











Vizităm apoi construcţiile medievale, castelul Comptal, fortificaţiile, de la înălţimea cărora fotografiez oraşul de jos şi construcţiile din oraşul fortificat. 

>




















Trecem prin micul muzeu înfiinţat în 1927 şi continuăm plimbarea pe zidurile oraşului. 


Zidurile cu turnurile cu acoperişurile în două ape sunt de pe vremea romanilor. 
















Fortificaţiile sunt impresionante prin mărime şi gradul lor de renovare , exemplificând cum arata un oraş fortificat medieval. (Link cu fotografii externe).

După o lungă călătorie, ajungem pe înserate în oraşul Nîmes. Pe vremea romanilor, în Colonia Nemausus erau aşezaţi veteranii care au servit sub Iuliu Cezar în campaniile Nilului, emblema oraşului fiind un crocodil încolăcit în jurul unui palmier. În timpul scurtei noastre vizite fotografiez o parte din exteriorul amfiteatrului roman construit în secolul 2 şi Maison Carrée, un mic templu roman construit în anul 19 î.e.n. dedicat băieţilor lui Agrippa. Este unul din templele romane cele mai bine păstrate.









Sfârşitul părţii a VIII-a

Restul excursiei:
  1. Provence (Baux, Saint-Rémy)
  2. Avignon, Arles
  3. Vaucluse (Apt, Bonnieux, Roussillon, Fontaine)
  4. Prin munţi - Carpentras, cheile râurilor Ardèche şi Tarn, Sainte-Enimie, Casa Vulturilor, Chaos de Montpellier-le-Vieux
  5. Figeac, peşterile Pech Merle şi Lascaux, Saint-Cirq-Lapopie, râurile Lot şi Dordogne
  6. Rocamadour şi peştera Gouffre de Padirac
  7. Autoir, Carennac
  8. Carcassonne, Nîmes
  9. Parcul naţional Camargue, Cassis
  10. Oraşul surpriză - Marseille



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.