Roș Ha'Șana (în traducere directă Capul Anului) sau Anul Nou evreiesc 5777, a fost sărbătorit recent (2-4 octombrie), acesta fiind legat de mai multe tradiții și semnificații. În antichitate, anul începea toamna, urmând ciclul agricol al câmpurilor: insămantare-creștere- recoltare.
În mid tradițional, Roș Ha'Șana reprezintă aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. Deci iată-ne intrați in Anno Mundi 5777 (latină A.M.= anul lumii) adică anul 5777 de la "Crearea Lumii".
Deoarece calendarul evreiesc este un calendar lunisolar (ca și cel chinezesc), care se bazează atât pe un ciclu lunar cât și pe unul solar (care definește anii), Anul Nou se sărbătorește în fiecare an pe o dată diferită din septembrie sau octombrie a calendarului gregorian, acesta din urmă fiind bazat doar pe ciclul solar. Spre deosebire de acestea, calendarul musulman este pur lunar, sărbătorile musulmane decalându-se astfel în fiecare an și putându-se astfel sărbători în orice lună a anului sau orice anotimp.
Acestei sărbători i se mai spune în Tora și Yom Hatrua (Ziua Sunării sau a Trâmbițelor), în zilele noastre fiind asociată cu cornul Șofarului. Obiceiurile de Roș Ha'Șana includ sunarea din șofar și o cină familială la care se mănancă alimente simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru că anul care începe să fie un an bun și dulce; rodia, exprimând aspirația spre un nou an în care meritele omului să fie numeroase precum boabele fructului de rodie. În mod nelipsit la această cină se mănanca o parte din capul unui animal sacrificat, de obicei pește, menită să simbolizeze „capul anului”. Se mai aduce la masă și o pâine rotundă (hală), simbolul timpului circular.
Alte alimente simbolice prezente pe masa cinei conform tradiției: curmale, morcovi, dovleac, fasole (verde), praz, sfecla. La cina celei de-a două seri sunt prezente fructe cât mai multe și mai diverse, fructe noi, din care nu s-a mai gustat recent.
Roș Ha'Șana este și Ziua Judecății în care, potrivit religiei iudaice, Dumnezeu se asează pe tron, în fața sa adunându-se întreaga omenire (nu doar poporul evreu). Fiecare persoană este cercetată pentru a se hotări în care din cele 3 cărți este înscrisă (cartea celor drepți, a celor păcătoși sau a celor de mijloc). Cei drepți sunt trecuți în cartea vieții veșnice, păcătoșii sunt șterși din această carte, iar cei dintre cele două extreme se pot pocăi pentru a fi iertați.
Decizia va fi pecetluită însă numai 10 zile mai târziu, în ziua de Yom Kipur. În aceste 10 zile care reprezintă culminarea penitenței (Yamim Noraim - Zilele Groaznice) care a început cu o lună înaintea Anului nou, fiecare evreu credincios își examinează conștiința pentru anul care a trecut și-și identifică toate greșelile sau nelegiuirile săvarsite față de porunci. Aceasta include examenul purtării față de aproape, față de părinti, frați de sânge, rude, prieteni, propriul popor și față de străini.
Odată descoperită greșeala și recunoscută în adâncul inimii, omul are datoria de a cere iertare și semenului său față de care a greșit. Cel căruia i se cere iertare i se recomandă să ofere propria iertare; facultatea de a refuza această iertare fiind foarte rar acceptată. Yom Kippur, trebuie într-adevăr trăit cu inimă și cu suflet de penitent.
Urări și gânduri de bine deci pentru Anul Nou 5777!
Șana Tova u'Metuka sau Un An Nou bun și dulce!
La final, un clip must-see despre Roș Ha'Șana, înregistrat de un grup de tineri religioși:
*Nota: Vizitati blogul (link-ul imediat mai jos) pt video-uri (NU merg prin mail).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.