Plecăm spre Camargue (harta), zonă situată în delta Ronului între braţele Ronul mic, Ronul mare şi marea Mediterană. O mare parte a deltei a fost drenată şi cultivată, printre altele cu orez, dar 820 kmp. sunt declaraţi parc naţional. Cam o treime din suprafaţă este ocupată de lacuri şi mocirle. S-au indentificat peste 400 specii de păsări, mai ales călătoare, printre care flamingo.
Vestiţii cai de Camargue sunt crescuţi în semi-sălbăticie, iar taurii crescuţi în condiţii asemănătoare au căutare în luptele de tauri din Spania. Aici trăieşte şi cel mai feroce ţânţar din Franţa. Plantele sunt adaptate la condiţii saline, apa de mare pătrunzând în deltă prin canale.
În perioada vizitei noastre păsările călătoare deja au plecat aşa că nu vedem mare lucru în afară de bălţi, canale, nişte păsări răzleţe, câteva flori din familia Asteraceae, Limonium (Plumbaginaceae), un fel de pipirig Juncus (Juncaceae) şi un răcuşor.
Link cu poze
Călătorim la Cassis, localitate cu 8.000 locuitori pe malul Mediteranei, la 20 de km de Marseille.
Capul Canaille, o stâncă cu înălţimea de 394 m, situat între localităţile Cassis şi La Ciotat, este cel mai înalt de pe litoralul francez şi serveşte de milenii ca reper pentru navigatori.
Pe vremea romanilor, portul făcea parte din ruta maritimă stabilită de către împăratul Antoninus Pius. În perioada năvălirilor barbare locuitorii se refugiau în oraşul fortificat.
Astăzi economia se bazează pe turism şi mai puţin pe viticultură şi extracţia pietrei din cariere. Ne plimbăm şi fotografiem portul de agrement, apoi ne îmbarcăm pe un vaporaş.
Fotografiez oraşul fortificat de pe stâncă, portul de care ne îndepărtăm, farul de la intrarea în port, clădirile de pe mal, capul Canaille.
Navigăm pe lângă stâncile calcaroase albe, în care pinii se încăpăţânează să-şi înfigă rădăcinile.
Intrăm într-un golfuleţ unde se află un mic port de abarcaţiuni, apoi continuăm pe lângă stâncile cu minunate forme, sculptate de agenţii naturali de-a-lungul mileniilor.
Ne întoarcem în port bine dispuşi şi facem o mică plimbare pe jos, trecând printr-un părculeţ cu un lăcuşor în care se bălăcesc câteva raţe.
Călătorim la hotelul din Nimes, unde după cina udată cu vin, sumarizam şi discutăm cu ghidul desfăşurarea excursiei.
Sfârşitul părţii a IX-a
Restul excursiei:
- Provence (Baux, Saint-Rémy)
- Avignon, Arles
- Vaucluse (Apt, Bonnieux, Roussillon, Fontaine)
- Prin munţi - Carpentras, cheile râurilor Ardèche şi Tarn, Sainte-Enimie, Casa Vulturilor, Chaos de Montpellier-le-Vieux
- Figeac, peşterile Pech Merle şi Lascaux, Saint-Cirq-Lapopie, râurile Lot şi Dordogne
- Rocamadour şi peştera Gouffre de Padirac
- Autoir, Carennac
- Carcassonne, Nîmes
- Parcul naţional Camargue, Cassis
- Oraşul surpriză - Marseille
Publicat pe Xcursii prin Țara Sfântă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.