29 iunie 2014

47.9°C - temperatura record in Eilat (pentru luna iunie)


Temperaturile au atins ieri un nou record (47.9°C) al lunii iunie in orasul Eilat, portul sudic la Marea Rosie, putin sub recordul absolut al orasului (48.3°C). Recordul absolut al termperaturii in Israel (de 54°C) a fost atins in 1942 in Tirat Ţvi din Valea Iordanului.

Muntii Eilatului:

La plaja (Eilat):


Marea Rosie (Eilat):


Temperaturile record au urmat ploile neobisnuite din luna mai, care au ridicat cota apelor cu 2.5 cm. in rezervorul national (de apa dulce), Marea Galileei (cunoscut si ca lacul Kinneret sau lacul Tiberiada). Ploile au reinviat si desertul Iudeei (centru) si desertul Negev (sud) (harta locatiilor amintite in postare).

Cotele apelor din Marea Galileei sunt monitorizate constant. Dupa cum vedeti, iarna aceasta a fost foarte secetoasa, cota apelor crescand foarte putin in comparatie cu alti ani, dar Israelul poate sa-si acopere o mare parte din cerintele de apa prin fabricile de desalinizare (vezi postul de aici).


Lacul Kinneret (din nord):

Pe traseu langa lacul Tiberiada (sau Kinneret, sau Marea Galileei):


Consumul de electricitate deasemenea a atins un nou record in tara, pe urma folosirii aerului conditionat.

sursa (stirepoze)

23 iunie 2014

"Pupăză-1", un nano-satelit proiectat si construit de liceeni israelieni a fost lansat in spatiu (stiri)


Duchifat-1 (**), un pico-satelit de 840 grame a fost proiectat si construit de elevi de liceu in Israel, acesta fiind destinat comunicarii urgente/ localizarii prin intermediul undelor de radioamatori.

Acest satelit poate fi folosit in zone in care semnalul obisnuit de APRS nu poate fi receptionat, calatorii pierduti putand astfel transmite localizarea lor pentru a putea fi salvati. Echipamentul pentru stabilirea contactului se poate procura si este accesibil.

Satelitul, alintat drept "Duchi", a fost realizat de elevi in cadrul laboratorului spatial la "Centrul Stiintific Herzlyia" cu ajutorul Centrului Spatial Israelian (din cadrul Ministerului de Stiinte) si a fost lansat cu ajutorul unei rachete din Rusia. 
(sursa stirii)

Vezi si:
Herzliya Space Laboratory
Spacecialist in FB
Herzliya Space Laboratory on FB

Simularea zborului lui Duchi:



Incarcatura rachetei asamblate:


Delegatia israeliana:


Elevii clasei 11-a:


(**) Duchifat inseamna pupăză (Upupa e. epops) in ebraica, aceasta fiind aleasa pasarea nationala a Israelului intr-un sondaj de opinie in 2008 in care a devansat adversarul, Bulbul-ul cu ochelari albi.


"Five facts you need to know about Duchifat-1" in...

21 iunie 2014

Poze excelente din Israel, favoritele lui Hanspeter. Care Hanspeter???


Click aici pentru slideshow (mare).

Slideshow automat (mic):

Acesta este deci albumul cu pozele favorite ale lui Hanspeter Obrist (FB engleza sau germana) la care tot adauga poze noi. Hanspeter este un crestin elvetian care a parcurs pe jos drumul de la Basel (Elvetia) la Ierusalim in 2010-2011, trecand prin 13 tari impreuna cu sotia Annemarie, apoi a scris o carte despre excursie (in germana).


Alte linkuri:
Albume cu pozele facute in excursie inclusiv 4 albume din Israel aici.
Blogul cu calatoria (versiunea engleza)
Website-ul sau general (este un admirator al Israelului).


17 iunie 2014

"Happy" in Israel, Bucuresti si... tarile arabe - cu comentariile de rigoare :)

"Happy", clip-ul muzical lui Pharrell a evoluat intr-un fenomen mondial, grupuri din toata lumea inregistrandu-se dansand pe fondul muzical pe youtube. 

Atasez clipuri din Israel, Bucuresti si... din tari musulmane, cu cateva comentarii de rigoare :) Spre sfarsit puteti citi despre reactia autoritatilor din Iran, iar ultimul clip este compilat din 157 de tari! 



Beit Shemesh, Israel, intr-o comunitate cu multi evrei religiosi (vezi si versiunea hilara fotomontata cu ultra-ortodocsi):



Tel Aviv 1:


14 iunie 2014

Masada - full-moon stroll, overnight camping, the "Snake Path" and the Roman siege ramp



Read here about:
  • The Maccabean Revolt against the Greek Selecid Empire & emergence of the independent Hasmonean Kingdom
  • The Roman conquest & King Herod's rule
  • The Great Jewish Revolt & destruction of the Second Temple
  • The now-legendary Siege of Masada

We went on an overnight trip to Masada, which was led by the youth branch of SPNI (the Society for Protection of Nature in Israel).


Masada is one of Israel's most popular tourist attractions (>750,000 visitors/year), and provided a symbol of Jewish courage and resistance during Israel's revival as a nation.



Masada, was designated an UN World Heritage site in 2001 due to the uniqueness of the nearly intact Roman siege camps and the luxurious Herodian palace at the top.



After our arrival we went on a full-moon night stroll followed by food preparation at a camp fire and overnight camping at the foot of the mountain.









Click to continue reading >>

12 iunie 2014

Israelul în filme de acum un secol (1911-1918)


Primul film (care este si cel mai "nou", cca. 1918) a fost filmat de un amator și prezintă viața de zi cu zi în Orașul Vechi al Ierusalimului. În secvențe se poate observa moscheea Cupolei Stâncii (cunoscuta eronat si ca moscheea Omar). Aceasta a fost clădită la sfârșitul secolului al 7-lea, la numai 50 de ani de la întemeierea Islamului, pe amplasamentul vechilor temple evreiești. Cel de al 2-lea Templu fusese distrus de către romani în secolul 1 (anul 70 e.n) în cadrul înfrângerii uneia din răscoalele evreilor împotriva stăpânirii romane.

Apoi participam la rugăciunile de la Zidul Plângerii (sau Zidul de Apus). Acesta este vestigiul zidului antic care înconjura partea de vest a curții celui de al 2-lea Templu, unele din pietrele masive din compozitia sa cantarind aproape 600 de tone. După distrugerea templului, acest zid este considerat principalul loc sacru al Iudaismului.

Interesant ca deși au fost mai multe tentative de reconstruirea celui de al 3-lea Templu începând de pe vremea romanilor și pana la perioada moderna, acestea nu s-au materializat.

Sunt filmate piața, strada Jaffa, poarta Damascului (inclusiv niște găini străvechi) apoi lăcașuri sfinte evreiești precum mormintele lui David, Rașela, Avşalom si bazinul izvorului Şiloah (despre Citadela Izvorului Shiloah am relatat aici, iar despre perioada sfarsitului ocupatiei otomane am amintit aici).

Filmul a fost descoperit în colectia privata a unei familii de evrei din Amsterdam. Nu este clar dacă tatăl a colectat bucatile de film, sau le-a filmat chiar el pentru a încuraja turismul evreiesc la Ierusalim după începerea ocupației britanice. Este posibil ca unele cadre sa fi fost filmate după sfârșitul perioadei otomane. In film se pot observa magazinele noi din strada Jaffa ale lui Shlomo Cohen & Sons și A. Y. Lederberg.

Filmul a fost prelucrat și publicat de Iacob Gross, autorul cartii "Ierusalim, 1918". Banda sonora a fost adaptata din "Spiritul desertului" de Nahum Heyman.

Fotografie din film - Zidul Plângerii:


In continuare am introdus o secvență (în ivrit) despre Ierusalim din 1913 (10 min).

Am fost surprins de defilările sutelor de elevi la școala Ha'Ezra (min. 6:17)... cât de cochet îmbrăcate erau elevele cu pălărioare, elevii cu sepci, de fapt mai toti sunt imbracati atât de diferit de orientalii din primul film :)


Secvența de mai sus este de fapt preluata dintr-un film mai lung despre viata evreilor în Palestina (Ţara lui Israel sau Ţara Sfânta) în perioada stăpânirii otomane, care a imortalizat pionierii si imigrantii, Ierusalimul si Tel Aviv-ul. Filmul a fost prezentat în mai multe oraşe din Europa printre care şi la Congresul Sionist din 1913 la Viena.

Toate copiile filmul au fost considerate pierdute după începutul primului război mondial până ce negativele originale au fost descoperite în 1997 în arhivele cinematecii franceze.

Filmul (60 min) a fost deci reconstruit după surse originale din arhive aflate în Israel şi Polonia în colaborare cu Arhiva filmului Israelului - Cinemateca Ierusalim:


Urmatorul este cel mai vechi dintre filme (1911), fiind intitulat "Primul film din Palestina" (20 min, incomplet):


Interesant când iți dai seama ca niciunul din cei filmați, nici măcar copiii, nu mai sunt în viata!

In încheiere, un clip muzical (putin mai modern) cu secvențe de la începuturile Tel Aviv-ului:

Vezi si alte fotografii / filme de perioada: aici si aici.



11 iunie 2014

Festivalul "Lumina Ierusalimului" 11-19 iunie 2014


Festivalul "Lumina in Ierusalim" (editia a 6-a) se desfasoara incepand de ieri seara in orasul vechi. Programul si cele 4 trasee recomandate se pot gasi pe site-ul oficial (engleza). 

Artistii locali si internationali vor atrage din nou fara indoiala sute de mii de vizitatori in cele 8 nopti de desfasurare. Accesul este gratuit. Link FB.

Postez video-uri si peste 100 de poze din anii trecuti (de pe net), cuvintele fiind de prisos :)