27 aprilie 2014


Vestul Galileei [III]: Moşav-ul Beţet cu studioul - galerie Delart


Ajungem în aşezarea Beţet (Betzet), întovărăşire agricolă (de tip moşav) înfiinţată în anul 1951 de emigranţi din Yugoslavia şi România, pe locul unui sat arab părăsit în urma războiului de independenţă (harta). Resursele economice constau din livezi de avocado, banane, crescătorie de curcani şi turism. 

Pe teritoriul aşezării s-au descoperit urmele unei aşezari evreieşti antice. Există şi o movilă arheologică cu urme calcolitice, canaaniene, romane şi bizantine. În timpul mandatului britanic funcţiona aici un aeroport militar, în prezent o parte din piste fiind utilizate de aviaţia sportivă. În anul 1968 au aterizat aici din greşeală, două aparate MIG 17 siriene, transferate apoi în SUA. 

De cum ne apropiem de studioul-galerie Delart, încep să fotografiez flora abundentă: arborele Paulownia Paulowniaceae cu inflorscentele albe impunătoare, desimea conduraşilor (floarea se poate pune în salată), bogata bougainvillea de diferite culori, Lantana cu frunzele aromate şi florile din inflorescenţe cu nuanţe variate, solanum cu florile albastre violacee din familia cartofului, un arbore neidentificat cu florile în formă de pămătufuri roz, probabil din familia Fabaceae. 















Mai fotografiez un fel de şopron cu acoperişul plin de panele solare foto-voltaice 


La intrare în galerie ne întâmpină un ghiveci cu begonia înflorită. 


Studioul-galerie aparţine unei familii. Mama este sculptoriţă în lut ars. 

Fiul, Iair Blaustein, a învăţat grafică, iar după serviciul militar a renunţat la serviciu şi s-a scufundat în lumea creaţiei de obiecte de artă din dovleci decorativi. Cultivă pe o suprafaţă de 0,6 hectare 38 de soiuri de dovleci (originari din Africa şi Asia). Seamănă dovlecii în aprilie şi culege recolta în octombrie. Cât timp sunt încă verzi se pot şi consuma. Dovlecii au forme variate şi se usucă fără a putrezi. 

Prin decupare, pirogravare, pictare, obţine diferite obiecte de artă. Organizează ore de creaţie pentru copii şi adulţi şi vinde şi dovleci neprelucraţi pentru amatori. 

Vizităm galeria, o parte din obiectele utilitare confectionate din dovleci fiind cumpărate prin internet, din diferite ţări ale lumii.






























Alte poze: 12

Din păcate, în galeria statuilor artistei Nitzhona Blaustein (mama) fotografiatul este interzis.

La ieşire fotografiez arborele Callistemon viminalis Myrtaceae, originar din Australia, cu florile roşii de forma periei de spălat sticle.






Sfârşitul părţii a III-a

Restul excursiei:
  1. Pădurea Hanita şi reîmpădurirea masivă a Israelului după căderea Imperiului Otoman
  2. Sculptură naivă la kibuţul Eilon
  3. Moşav-ul Beţet cu studioul-galerie Delart
  4. Kibuţul Kabri - parcul arheologic de agricultură antică




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.