26 aprilie 2014


Vestul Galileei [II]: Sculptură naivă la kibuţul Eilon



De cum intrăm în kibuţ (harta) pozez florile şi vegetaţia abundentă: florile galbene de măcriş, inflorescenţa albă de usturoi sălbatic iar inflorescenţele de Clivia Amaryllidaceae, originare din Africa de Sud, îşi arată roşeaţa în mod ostentativ.






Deodată se întrezăresc sculpturile împrăştiate prin grădină: pasăre, om, maimuţă, broască ţestoasă, ghiveci de flori tapetat cu pietre, două pietre de moară pe un piedestal, mozaicuri decorative sub streaşina casei, ciupercă. 











Intrăm apoi în casa transformată în galerie şi privim la peretele "încornoraţilor". 


Scheletul capului de capră de pe masă este un fier de călcat! 


Apoi: pasăre, figuri de om, vază. 






Mi-au plăcut în mod deosebit câteva mozaicuri. 




Ieşim din nou în grădină unde şi ne aşezăm cu băiatul artistului lângă grupul statuar "Adunarea", unde fiecare participant are altă părere şi altă expresie.



Cactuşii se caţăra până în vârful coroanei copacilor. La întemeierea chibuţului vegetaţia era săraca, iar soţia artistului era o cultivatoare pasionată de cactuşi. Era îngrijorată că odată cu creşterea copacilor cactuşii vor dispărea, dar o parte au supravieţuit.


Meir (Meirke) Davidson (1917-2003)

Băiatul începe să ne depene amintirile din viaţa tatălui, Meirke şi a familiei. Meir s-a născut în Tel Aviv, a părăsit şcoala la 14 ani ca să ajute la întreţinerea familiei, muncind şi în construcţii. A fost printre întemeietorii chibuţului Eilon (1938). Printre altele a luptat în Italia, fiind înrolat în armata engleză, apoi în războiul de independenţă a Israelului, ajungând comandant de batalion şi apoi membru de stat major. În continuare a fost numit comandantul gărzii civile din Galileea, eliberandu-se la vârsta de 63 de ani. 

De atunci, în afară de îndatoririle faţă de chibuţ, în timpul liber a început să se ocupe de pasiunea de a crea sculpturi. Fiind autodidact, fără nici o pregătire formală, a elaborat tehnici proprii, iar sculpturile le numea "lucrări". Scheletele statuilor erau obiecte vechi, de aruncat (vase de bucătărie, fier de călcat, fier beton, etc). Peste schelet aplica un strat de beton, peste care aşeză pietre autohtone, tăiate şi fasonate de către el. A mai creat şi un număr de mozaicuri. 

A continuat cu statuile până la deces, la vârsta de 86 de ani. Fiului i-a spus că după moarte să arunce "lucrările" si să are pământul. Arta naivă a lui Davidson mi s-a părut cu un amestec de grotesc, umor şi frumos. A scris şi 3 cărţi de amintiri din anii de luptător şi despre istoria ţării. 

Continuăm vizita în grădină şi ne oprim la o pasăre unde un critic de artă a observat că a folosit o tehnică deosebită aşezând pietricelele îmbucându-se ca ţiglele.


Ultima lucrare executată la 86 ani a fost Adam, Eva şi Şarpele. 









La ieşirea din grădină fotografiez: o camelie dichisită, o floare violetă din familia Ranunculaceae, lujerele cu floricelele violete de Scylla hyacinthoides Liliaceae dintr-o grădină, copacii impunători de eucalipt şi un soi de camelie mai "neglijentă".










Sfârşitul părţii a II-a

Restul excursiei:
  1. Pădurea Hanita şi reîmpădurirea masivă a Israelului după căderea Imperiului Otoman
  2. Sculptură naivă la kibuţul Eilon
  3. Moşav-ul Beţet cu studioul-galerie Delart
  4. Kibuţul Kabri - parcul arheologic de agricultură antică




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.