17 iunie 2014


"Happy" in Israel, Bucuresti si... tarile arabe - cu comentariile de rigoare :)

"Happy", clip-ul muzical lui Pharrell a evoluat intr-un fenomen mondial, grupuri din toata lumea inregistrandu-se dansand pe fondul muzical pe youtube. 

Atasez clipuri din Israel, Bucuresti si... din tari musulmane, cu cateva comentarii de rigoare :) Spre sfarsit puteti citi despre reactia autoritatilor din Iran, iar ultimul clip este compilat din 157 de tari! 



Beit Shemesh, Israel, intr-o comunitate cu multi evrei religiosi (vezi si versiunea hilara fotomontata cu ultra-ortodocsi):



Tel Aviv 1:



Tel Aviv 2 (alte versiuni **):


Ierusalim (alta versiune *):


Mai sunt multe clipuri Happy din alte orase din Israel.

Am dat intimplator si de Sunshine, alte 2 clipuri uimitoare (1,2) cu soldati israelieni, apoi de niste tineri ortodocsi care danseaza fascinant aici de Rosh Hashana (Anul Nou) dar toate clipurile din acest paragraf sunt pe alte melodii...

Concluzia mea: am observat ca in Israel participa o populatie foarte diversa, de la copii la batrani, din toate ramurile vietii, unii chiar in mod spontan de pe strada, precum este de asteptat intr-o democratie pluralista fara constrangeri, fara cenzura si fara frica de a te exprima liber.

Bucuresti (multe alte versiuni din Romania aici):


Casablanca, Maroc. (versiunea "oficiala" dar mai putin energica aici.)


Marakes, tot Maroc:


Kuwait:


Strainii (ex-patii) din Abu Dhabi:


Dubai:


Egipt (surprinzator de vestic imbracati):


Beirut, Liban. 

Productie surprinzator de moderna, vestica si sofisticata... din cate se vede, Beirutul pare sa fie intrecut numai de Israel in aceste privinte. Nu degeaba Beirutul era considerat micul Paris inainte de a deveni din majoritar crestin in majoritar musulman... 

Pacat cu musulmanii (in frunte cu Hizbullah, organizatia paramilitara f. militanta echipata de Iran si Siria cu zeci de mii de rachete), deoarece Israelul avea relatii foarte bune cu crestinii... 

Tot aici fac o paranteza sa mentionez pe Brigitte Gabriel, o admiratoare  neinduplecata si foarte convingatoare a Israelului in SUA, crestina originara din Liban.


Tot Liban:


Arabia Saudita (hilar chiar la sf. clipului dansatorul ingheata si rade nervos cand masina politiei trece pe langa):


Refugiati din Siria in tabere in Irak (scapati de la macel... intre 115,000-160,000 de morti si sute de mii de raniti in Siria din 2011 pana acum):


Algiers, Algeria (alta versiune *):


Tripoli, Libia (alta versiune *):


Nablus, Autonomia Palestiniana:


Pana si in Gaza s-au gasit vreo 5 care n-au barba, nu se imbraca in cearsafuri si nu tin iatagane'n dinti.
Femeile au ramas totusi ferecate in pesteri se pare :p



Irak - am gasit numai din Erbil, din partea kurda (Kurdistan). Foarte vestici - SURPRINZATOR!


Afganistan - soldatii englezi! N-am gasit o versiune afgana, probabil Taliban-ul da emotii localnicilor :) Versiunea americana in Turcia aici.


Teheran, Iran *:


*Tinerii participanti din Teheran au fost arestati dupa publicarea video-ului de deasupra. Mai multe detalii in video-ului de aici cu reportajul de la TV din Iran) si articolul de aici.

Pe scurt, Seful politiei din Teheran i-a invinuit in reportaj de "vulgaritate" si "injosirea castitatii publice" deoarece legea introdusa dupa revolutia islamica din 1979 obliga toate femeile sa apara in public acoperite din cap pana in picioare. 

Tinerii si-au "recunoscut vina" zicand ca au fost "inselati in a participa". Au fost eliberati deocamdata dar vor fi judecati. Regizorul clipului n-a fost insa eliberat. 

Aresturile au starnit o furtuna internationala. Un jurnalist iranian a rabufnit pe Tweeter zicand "- In Iran este o crima sa fii Happy. -In ultimii 35 de ani mii de iranieni au fost arestati pentru crima de a fi Happy si de a petrece".

Alta versiune din Teheran unde femeile poarta broboada a disparut si ea de pe youtube dar o copie a fost re-uplodata de un israelian care zice ca nu e nici o crima sa fii "Happy"...(inca alta versiune *, apoi o compilatie cu tineri iranieni care danseaza):


In incheiere pot spune ca am fost foarte surprins de comportamentul aparent vestic in clipurile din tarile arabe, (desigur acesti tineri nu reprezinta toata populatia, fiind filmati numai cei care au fost expusi melodiei si au rezonat cu participarea). Este totusi incurajator dupa parerea mea... 

Ar fi mult mai usor de ajuns la convietuire cu arabii in lipsa indoctrinarii nationaliste si mai ales a celei religioase musulmane islamiste...

Desi unii zic ca Bush a gresit, sustinand ca musulmanii sau arabi nu aspira la democratie si dand ca exemplu primavara araba in care islamismul radical pare ca biruie, aceste clipuri par sa zica altceva si poate totusi mai licare o speranta :) 

Deasemenea ultimele schimbari in Egipt unde islamisti au fost bagati din nou in lesa sunt incurajatoare dar desigur lucrurile decurg in directie opusa in Irak, Siria, Afganistan, Pakistan etc, unde islamismul si fundamentalismul inving...

La sfarsit, un ultim clip reprezentand 157 de tari!



Un comentariu:

  1. Alt Happy in Gaza... nivelul de trai pare super... https://www.youtube.com/watch?v=S4gu27QVzOc

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.