4 aprilie 2016

Ruinele așezării antice Hurvat Midras cu peștera porumbar, lângă renumitele peșteri Beit Guvrin (galerie foto)


Azi vizităm o pesteră porumbar (columbarium) din așezarea antică Hurvat Midras. Unele peșteri au fost folosite de evrei în ultimul război iudeo-roman pe urma căruia majoritatea populației a fost omorâtă sau exilată.
În martie, înflorirea este în toi și verdeața exuberantă, un peisaj caracteristic primăverii israeliene de după anotimpul ploios. Deci la drum!

Mă alătur unui grup de copii membri ai Organizației de Apărare a Naturii și vizităm Hurvat Midras, ruinele unei așezări populate incă din epoca fierului și una din peșterile porumbar (columbarium) caracteristice zonei. Aici, la poalele dealurilor Iudeei, sunt sute de peșteri calcaroase, cele din parcul Bet Guvrin fiind incluse recent (2014) în patrimoniu mondial Unesco.

Unele peșteri au fost folosite de răsculații evrei sub conducerea lui Bar Kohba în ultimul război iudeo-roman (132-135 e.n.). Deși romanii au suferit pierderi grele, au concentrat zeci de mii de soldați din 12 legioane reușind până la urmă să înfrângă revolta într-o baie de sânge în care, după Cassius, 600,000 de evrei au fost anihilați în luptă, mulți alții pierind de foame și boli.  50 de orașe fortificate și 985 de sate au fost rase de pe fața pământului.

Învingător, împăratul Hadrian a depopulat Iudeea de rămășițele populației evreiești exilând-o în robie, a convertit Ierusalimul într-un oraș păgân interzis iudeilor schimbându-i numele în Aelia Capitolina și a șters chiar și numele regiunii de pe hartă transformând-o în Syria Palestina.

Această înfrângere a avut o influența covărșitoare nu numai asupra istoriei poporului evreu dar a modificat și filozofia religiei iudaice.  Astfel conceptul de Mesia a fost abstractizat și spiritualizat iar conducerea religioasă a devenit mult mai conservatoare și prudentă (engro).
Acesta a fost și unul din evenimentele cheie care au diferențiat creștinismul ca pe o religie distinctă de iudaism.

Astăzi însă ne concentram pe înflorirea care este în toi și pe verdeața exuberantă, un peisaj caracteristic primăverii israeliene după anotimpul ploios. Deci las pozele să vorbească... La drum!











































Localizarea celor 12 Triburi Israelite... 


Mai multe despre Triburile Israelite, pe wiki (româna).

 Harta dinaintea migrației tribului Dan spre nord. 






Am ajuns la ruina (Hurvat) Midras; o așezare agricola antică din epoca fierului (secolul 10-11 î.e.n). Midras sau Madras a ajuns probabil la un apogeu în perioadă romană, fiind apoi folosită de răsculații evrei de pe vremea lui Bar Kohva (eng, ro) împotriva romanilor apoi probabil dezertată în secolul 4 e.n.. ( *, **)



Zona este cunoscută pentru sutele de peșteri săpate în roca calcaroasă, aici găsindu-se și Bet Guvrin, parc patrimoniu mondial UNESCO. Vezi wiki.


Una din peșterile cu porumbar (columbarium) specifice zonei. 
Rostul găurilor nu este încă elucidat cu siguranță, printre teorii fiind creșterea porumbeilor în subteran pentru sacrificiu sau îngrășământ sau poate avand un rol decorativ în cavouri.











"Piramida" din care lipsesc 3 straturi superioare, reprezintă probabil un monument funerar...




Încăperi subterane legate prin tuneluri înguste, probabil din vremea răscoalei evreilor împotriva romanilor sub conducerea lui Bar Kohva (132-134 e.n.).




Mai multe despre zona Shfela, la poalele dealurilor Iudeei (engleza).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu. Incerc sa raspund pe cat imi permite timpul.