12 iunie 2014


Israelul în filme de acum un secol (1911-1918)


Primul film (care este si cel mai "nou", cca. 1918) a fost filmat de un amator și prezintă viața de zi cu zi în Orașul Vechi al Ierusalimului. În secvențe se poate observa moscheea Cupolei Stâncii (cunoscuta eronat si ca moscheea Omar). Aceasta a fost clădită la sfârșitul secolului al 7-lea, la numai 50 de ani de la întemeierea Islamului, pe amplasamentul vechilor temple evreiești. Cel de al 2-lea Templu fusese distrus de către romani în secolul 1 (anul 70 e.n) în cadrul înfrângerii uneia din răscoalele evreilor împotriva stăpânirii romane.

Apoi participam la rugăciunile de la Zidul Plângerii (sau Zidul de Apus). Acesta este vestigiul zidului antic care înconjura partea de vest a curții celui de al 2-lea Templu, unele din pietrele masive din compozitia sa cantarind aproape 600 de tone. După distrugerea templului, acest zid este considerat principalul loc sacru al Iudaismului.

Interesant ca deși au fost mai multe tentative de reconstruirea celui de al 3-lea Templu începând de pe vremea romanilor și pana la perioada moderna, acestea nu s-au materializat.

Sunt filmate piața, strada Jaffa, poarta Damascului (inclusiv niște găini străvechi) apoi lăcașuri sfinte evreiești precum mormintele lui David, Rașela, Avşalom si bazinul izvorului Şiloah (despre Citadela Izvorului Shiloah am relatat aici, iar despre perioada sfarsitului ocupatiei otomane am amintit aici).

Filmul a fost descoperit în colectia privata a unei familii de evrei din Amsterdam. Nu este clar dacă tatăl a colectat bucatile de film, sau le-a filmat chiar el pentru a încuraja turismul evreiesc la Ierusalim după începerea ocupației britanice. Este posibil ca unele cadre sa fi fost filmate după sfârșitul perioadei otomane. In film se pot observa magazinele noi din strada Jaffa ale lui Shlomo Cohen & Sons și A. Y. Lederberg.

Filmul a fost prelucrat și publicat de Iacob Gross, autorul cartii "Ierusalim, 1918". Banda sonora a fost adaptata din "Spiritul desertului" de Nahum Heyman.

Fotografie din film - Zidul Plângerii:


In continuare am introdus o secvență (în ivrit) despre Ierusalim din 1913 (10 min).

Am fost surprins de defilările sutelor de elevi la școala Ha'Ezra (min. 6:17)... cât de cochet îmbrăcate erau elevele cu pălărioare, elevii cu sepci, de fapt mai toti sunt imbracati atât de diferit de orientalii din primul film :)


Secvența de mai sus este de fapt preluata dintr-un film mai lung despre viata evreilor în Palestina (Ţara lui Israel sau Ţara Sfânta) în perioada stăpânirii otomane, care a imortalizat pionierii si imigrantii, Ierusalimul si Tel Aviv-ul. Filmul a fost prezentat în mai multe oraşe din Europa printre care şi la Congresul Sionist din 1913 la Viena.

Toate copiile filmul au fost considerate pierdute după începutul primului război mondial până ce negativele originale au fost descoperite în 1997 în arhivele cinematecii franceze.

Filmul (60 min) a fost deci reconstruit după surse originale din arhive aflate în Israel şi Polonia în colaborare cu Arhiva filmului Israelului - Cinemateca Ierusalim:


Urmatorul este cel mai vechi dintre filme (1911), fiind intitulat "Primul film din Palestina" (20 min, incomplet):


Interesant când iți dai seama ca niciunul din cei filmați, nici măcar copiii, nu mai sunt în viata!

In încheiere, un clip muzical (putin mai modern) cu secvențe de la începuturile Tel Aviv-ului:

Vezi si alte fotografii / filme de perioada: aici si aici.