Citeşte aici despre:
- Rezervația naturală de-a lungul celui mai lung "râu" din deșertul Negev, ha'Bbsor și rezervația dunelor mișcătoare Haluța
- Transformarea nordului deşertului Negev în cea mai importantă zonă agricolă din Israel după introducerea irigațiilor
- Sinagoga antică Maon
- Kibuţul Beeri
- Proaspătul mormânt al lui Ariel Sharon din ferma ha'Shikmim (pomi de sycamore), proprietatea sa
(click orice poză pt. mărire, F11 = tot ecranul)
Pe malul opus se întind nisipurile Haluţa, o continuare a zonei de deşert din Africa. Nisipul este adus din Africa de către vânturi şi pe calea apei. Nisipul rezultat din eroziunea munţilor din Etiopia, este adus de apele Nilului, iar curenţii marini îl depozitează pe plajele Gazei şi Israelului.
Dunele mişcătoare care se deplasează spre apus, au o pantă estică mai lină şi una vestică mai abruptă ceea ce ajută orientarea soldaţilor în timpul nopţii.
Cea mai mare parte a nisipurilor este declarată rezervaţie naturală.
Trecem podul suspendat şi fotografiez planta Retama raetam Papilionaceae, care în condiţiile uscate ale deşertului a renunţat la frunze, fotosinteza făcându-se prin rămurelele verzi.
Planta Thymelaea hirsuta Thymelaeaceae înmagazinează apa în frunzele cărnoase mici lipite de ramuri.
Călătorim spre nord-vest şi trecem pe lângă holde înverzite, ferme de vaci, sere. Odată cu racordarea la reţeaua naţională de apă, Negevul de nord a devenit cea mai importantă regiune agricolă a ţării.
Ne oprim lângă localitatea Nirim (în apropierea fâşiei Gaza). Fotografiez Chrisanthemum coronarium Asteracee şi o floare violetă din familia Brassicaceae (probabil Erucaria).
Ne oprim la la kibuţul Beeri, la 5 km de fâşia Gaza. Întemeiat în 1946 în cadrul a 11 aşezări considerate ilegale de britanici, chibuţul s-a mutat apoi la câţiva km de locul de întemeiere. Cu aproximativ 1.000 de membri, ocupaţiile principale fiind agricultura şi o tipografie modernă, este unul din kibuţurile cele mai bogate din Negev.
Ne uităm la turnul de observaţie şi clădirea din beton armat, plină de urmele gloanţelor trase în războiul de independenţă. Balcoanele închise de sus (ca nişte urechi), permiteau acoperirea cu foc pe o rază de 360 grade.
Citește și partea I: puțină istorie- filistenii antici, beduinii și arabii; kibuțul Revivim.
Alte postări relevante:
- Deșertul Negev apusean: beduini, ruine otomane și britanice și căi ferate abandonate (2017)
- Negev-ul Apusean: pe urmele Primului Război Mondial și... flori de primăvară (2017)
- Beduinii din Galileea (partea I)
Publicat pe Xcursii prin Țara Sfântă