28 ianuarie 2014


Mac sau anemonă?


Anemona (Anemone coronaria) seamănă cu macul cu care este frecvent confundată de necunoscători. Este o specie mediteraneană din genul Anemone, famila Ranunculaceae(Referinţe: 1, 2)

Înflorirea magică a anemonelor în deşertul Negev, primăvara după ploi (video):



(click orice poză pt. mărire, F11 = tot ecranul)


Floarea poate avea culori diverse: roşu, albastru, roz, violet, alb, etc, variind câteodată în funcţie de regiune, culoarea roşie fiind însă cea mai frecventă...






Iniţial, floarea tânăra se află în perioada feminină. Ulterior trece la perioada masculină cu staminele dezvoltate şi apariţia unui inel alb în interiorul cupei florale, care anunţă gândacii şi albinele că "masa de polen este servită". 

Anemona nu produce nectar, folosind numai polenul pentru a atrage polenizatorii (A. nemorosa fiind singura excepţie descrisă in 2012).




Cuvântul anemone provine din cuvântul grecesc anemos = vânt, ce spulberă petalele anemonelor trecute...


În mitologia grecească, frumosul Adonis a fost ucis de un mistreţ, murind în braţele iubitei, zeiţa Afrodita. Această a transformat picăturile lui de sânge în anemone. Într-o altă versiune, lacrimile zeiţei pentru Adonis s-au transformat în anemone. 


"Anemone" - 2 tablouri ale lui Ştefan Luchian (1868-1916):



Anemona se închide noaptea şi pe vreme ploioasă. 
În urma interdicţiei de a fi culese, anemonele s-au răspândit în Israel, ocupând covoare întinse, spre bucuria turiştilor iubitori de natură. 

Anemona a fost aleasă ca floarea naţională a Israelului într-un sondaj de opinie organizat de "Societatea pentru Apărarea Naturii" în 2013.












Anemona vs. mac
Spre deosebire de anemonă, macul (genul Papaver, familia  Papaveraceae) are de obicei numai 4 petale foarte late, diametric opuse.

Macul local israelian (sunt mai multe specii incluzând Papaver Umbonatum):






Macul românesc / european (Papaver rhoeas):



Alţi maci:






O altă floare roşie asemănătoare este Turban Buttercup (sau Ranunculus Asiaticus):



Legenda celor trei surori 

O legendă locală povesteşte că într-o ţară îndepărtată trăia un prinţ frumos caruia i-a sosit timpul să-şi caute o soţie. Cele trei surori, Anemona, Buttercup şi Macul au decis să-şi încerce şi ele norocul. 

Deoarece toate trei aveau rochii de culoare roşie au decis ca fiecare să-şi adauge un accesoriu unic. Anemona şi-a ales o eşarfă albă adusă din călătoriile sale din India. Buttercup s-a încins cu o centură verde şi s-a dat cu ruj lucios, iar Macul şi-a ales un colier de mărgele negre în jurul gâtului. Prinţul a petrecut o zi întreagă cu fiecare din ele dar plăcându-le pe toate nu ştia pe care s-o aleagă drept soţie. 


Cele trei au hotărât atunci să înflorească pe rând în ordine alfabetică de-a lungul anului, împărţind astfel timpul cu prinţul. Şi de atunci, în fiecare an, Anemona este prima care înfloreşte, cu o eşarfă albă în jurul staminelor. Buttercup cu frunzele strălucitoare şi sepale verzi îmbrăcând petalele sub formă unei centuri este a doua, iar Macul, cu petele întunecate din centrul petalelor, apare ultimul.


Vă prezint deci cele 3 surori complet gătite, în ordinea apariţiei, sperând că acum le puteţi distinge mai uşor:


Deci în concluzie:

Anemonele şi Ranunculus asiaticus sunt genuri diferite din aceiaşi familie (Ranunculaceae), ambele avand 5 sau mai multe petale (spre deosebire de mac care are numai 4 petale foarte late). În afară de periodele de înflorire diferite, Ranunculus asiaticus diferă de anemonă prin prezenţa sepalelor ("frunzulite" verzi care formeaza o cupă care îmbracă baza petalelor). 

Cât despre Adonis, (Adonis microcarpa sau Adonis cupaniana) o altă floare roşie cu 8 petale, în viitor...


*Disclaimer: TOATE pozele din aceasta postare sunt "adunate" de pe internet :)